Iittala Putki pöytävalaisin

Finnish Design Shop

399,00

Verkkokauppaan

Iittalan Putki on linjakas pöytävalaisin, jonka Matti Klenell suunnitteli vuonna 2018 Ruotsin kansallismuseoon osana museon uudistusprojektia. Vuonna 1866 suunniteltu museorakennus on itsessään jo vaikuttava, joten myös valaisinten tuli olla tarpeeksi suuria ja näyttäviä, etteivät ne hukkuisi korkeaan tilaan. Luonnostellessaan valaisimia Klenell tulikin ajatelleeksi Iittalassa vuosittain järjestettäviä lasinpuhalluksen MM-kilpailuja, joissa yhtenä osa-alueena on mahdollisimman pitkän lasilieriön puhaltaminen.

Yhteistyössä Iittalan lasinpuhaltajien kanssa syntyi sarja suurikokoisia valaisimia, jotka saivat nimekseen Putki niiden putkimaisen ulkomuodon innoittamana. Myös Iittalan tuotantoon ottama, pienemmäksi skaalattu Putki-pöytävalaisin valmistetaan suupuhaltamalla Iittalan lasitehtaalla Hämeenlinnassa.

Ruotsin kansallismuseossa Putki-valaisimet on sijoitettu museoravintolan ikkunalaudoille, jolloin valaisinten aaltoileva pinta siivilöi kauniisti sekä lasikuvun sisällä olevan polttimon valoa että ikkunoista kajastavaa luonnonvaloa. ”Valo ja valosuunnittelu ovat aina kiehtoneet minua, sillä aineeton ja materiaalinen yhdistyvät niissä ainutlaatuisella tavalla. Haluan suhtautua myös valoon ikään kuin materiaalina, sillä kaikesta aineettomasta juuri valo on mielestäni kauneinta”, Klenell on sanonut.