LYFA Sundowner riippuvalaisin 175

334,00

Verkkokauppa:

Kuvaus

Lyfan Sundowner on tanskalaisarkkitehti Jørn Utzonin vuonna 1948 suunnittelema riippuvalaisin, jonka pelkistetty ilme heijastelee paitsi aikaansa, myös Utzonille tyypillisiä teknisiä ja visuaalisia ratkaisuja. Valaisimen varjostin muodostuu neljästä eri suuntiin osoittavasta kerroksesta, joiden kuorimainen muoto tuo kenties monelle mieleen erään toisen Utzonin teoksen – nimittäin vuonna 1973 valmistuneen Sydneyn oopperatalon.

Vaikka Utzon tunnetaan parhaiten nimenomaan arkkitehtina, haki hän valosta ja valaistuksesta inspiraatiota koko työuransa ajan. Uransa alkuvaiheessa hän valmisti suunnittelemiaan valaisimia itse, ja monet noina vuosina oppimistaan valaisinmuotoilun periaatteista hän toi myös arkkitehtuuriinsa. Sundowner-valaisinkin on suunniteltu jo paljon ennen oopperataloa, josta Utzon parhaiten tunnetaan.

Sundowner-valaisimen nimi tuo mieleen lämpöiset kesäillat ja niiden viimeiset valonsäteet ennen auringon katoamista horisonttiin. Riippuvalaisin onkin suunniteltu tuomaan koteihin miellyttävää ja auringonlaskun tunnelmaan sopivaa valaistusta vuodenajasta ja maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Sundowner valaisee pääasiassa alaspäin, ja se sopiikin mainiosti vaikkapa ruokapöydän ylle, mutta valoa pääsee läpi myös kerrosten väleihin sijoitetuista pienistä aukoista. Tämä luo lempeän lämpöistä hehkua valaisimen keskiosaan ja korostaa sen rakennetta – näyttää kuin aurinko olisi juuri vajoamassa horisonttiin.

*Sivustolla on poimintoja useiden verkkokauppojen valikoimista ja ostaminen tapahtuu näistä suoraan. Osa tuotteista on voinut poistua jo myynnistä, joten pahoittelemme mikäli tuotetta ei enää ole saatavilla!