Hiiligrilli vai kaasugrilli

Kevät lähestyy pikkuhiljaa ja sitä myötä grillikausi. Toki mikään ei estä talvellakaan grillaamista, mutta kesään se kuuluu monella ehdottomasti. Grillata voi monella tapaa ja valittavana on useita erilaisia grillejä. Hiili- ja kaasugrillit ovat yleisimmät grillityypit ja niillä on omat hyvät ja huonot puolensa. Valinta riippuu useista tekijöistä, kuten henkilökohtaisista mieltymyksistä, käytännöllisyydestä, makutottumuksista ja käytettävissä olevasta budjetista.

Tässä muutamia eroja näiden välillä ja kuten huomaamme osa näistä on ns. makuasioita, joista voi kiistellä, mutta ei ole yhtä oikeaa totuutta.

 

Hiiligrilli:

  • Maku: Hiiligrillillä  antaa ruoalle savuisen ja ns. perinteisen grillatun ruuan maun.

  • Lämpötilan säätö: Hiiligrillin lämpötilaa voi säätää siirtämällä hiilten sijoittelua. Se vaatii kuitenkin kokemusta ja harjoittelua saavuttaakseen tarkan lämpötilan.

  • Käyttö:

    • Hiiligrillin käyttö voi viedä enemmän aikaa alkuvalmisteluihin (hiilien sytytys ja odottelu, kunnes ne ovat kunnolla kuumia).
    • Puhdistus voi olla hieman vaativampaa hiilen jäänteiden vuoksi.
  • Maku: Hiiligrillaukseen liittyy perinteistä tunnelmaa ja monille grillareille se on harrastus.

  • Hinta: Hiiligrilleissä hintahaitari on suuri, löytyy edullisista retkigrilleistä kalliisiin kamadogrilleihin. 

Kaasugrilli:

  • Helppous: Kaasugrilli on yleensä nopeampi ja helpompi käyttää. Lämpötilan säätö on tarkempaa ja nopeampaa verrattuna hiiligrilliin.

  • Puhdistus: Kaasugrilli on yleensä helpompi puhdistaa, sillä siinä ei ole tuhkaa tai hiilijäämiä. Useimmat kaasugrillit ovat varustettu rasvankeräysjärjestelmällä, mikä helpottaa puhdistusta.

  • Käyttö: Kaasugrilli on käytännöllinen, kun tarvitaan nopeaa ruoanvalmistusta. Se on erityisen hyvä valinta arjen kiireessä.

  • Kustannukset: Kaasugrillit voivat olla aluksi kalliimpia hankintakustannuksiltaan, mutta niiden käyttökustannukset voivat olla alhaisemmat pitkällä aikavälillä.

  • Monipuolisuus: Useimmissa kaasugrilleissä on erillisiä polttimia, jotka mahdollistavat eri lämpötilojen ylläpidon samanaikaisesti. Tämä on kätevää, jos valmistat monimutkaisempia ruokia.

Lopullinen valinta riippuu siis omista mieltymyksistäsi, ruoanlaittotarpeistasi ja käyttötottumuksistasi. Joillekin tärkeää on perinteinen hiiligrillin tunnelma ja maku, kun taas toiset arvostavat kaasugrillin helppoutta ja nopeutta.