Äänikirja- ja E-kirjapalvelut: Kirjojen uudet ulottuvuudet

Aänikirja- ja e-kirjapalvelut, ovat muuttaneet lukemisen tapaa ja tarjonneet uusia ulottuvuuksia kirjojen maailmaan. Näiden palveluiden avulla kirjat ovat entistä saavutettavampia ja monipuolisempia kuin koskaan ennen.

1. Äänikirjapalvelut:

Äänikirjapalvelut ovat vallankumouksellistaneet kirjojen kulutustavan monille. Ne tarjoavat mahdollisuuden nauttia kirjoista silloinkin, kun perinteisen kirjan lukemiseen ei ole aikaa tai mahdollisuutta. Äänikirjojen suosio on kasvanut huomattavasti viime vuosina

2. E-kirjapalvelut:

E-kirjapalvelut ovat toinen tapa nauttia kirjoista digitaalisessa muodossa. Ne tarjoavat helpon tavan lukea kirjoja matkapuhelimella, tabletilla tai lukulaitteella milloin ja missä tahansa.

Äänikirja- ja E-kirjapalvelut

Elisa Kirja

Nauti maan laajimmasta valikoimasta suomenkielisiä äänikirjoja vain 16,99 €/kk. Voit kuunnella 110 tuntia kuukaudessa, myös ilman nettiyhteyttä. Paljon myös podcasteja ja pian myös e-kirjoja. Kokeile ja ihastu! (30 päivää maksutta)

 

Elisa Kirja on Suomen suosituin ääni- ja e-kirjakauppa. Valikoimista löytyy maan laajin valikoima suomenkielisiä digikirjoja, jotka luet tai kuuntelet kätevästi puhelimella tai tabletilla. Tutustu myös näppäriin lukulaitteisiin janauti uudenlaisesta ensiluokkaisesta lukukokemuksesta.

BookBeat

 • BookBeat on äänikirjapalvelu, jossa yli 900 000 e- ja äänikirjaa

 • BookBeatista löytyy kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi

 • BookBeatilla on tällä hetkellä 3 eri tilauspakettia: Basic -paketti, joka maksaa 9,99 €/kk ja saat kuunnella ja lukea jopa 20 tuntia/kk, Standard .paketti, joka maksaa 14,99€ ja saat kuunnella ja lukea jopa 40 tuntia/kk, sekä Premium-paketti, jolla voi kuunnella ja lukea jopa 100 tuntia/kk hintaan 19,99 €/kk. 

 • Sovelluksessa on eri välilehtiä ja inspiraatio-välilehdeltä löytyy erilaisia top-listoja ja kategoria-välilehdeltä eri kategorioita esim. romaanit, jännitys, elämäkerrat jne.

 • BookBeatissa on myös perhetili, jonka voi jakaa muiden perheenjäsenten kanssa (jotka asuvat samassa osoitteessa). Yksi lisäprofiili maksaa 4,90 euroa/kk ja yhdellä käyttäjätilillä voi olla jopa 5 käyttäjää. Lue lisää perhetilistä: https://www.bookbeat.fi/perhetili

Äänikirja- ja E-kirjapalvelut: Kirjojen uudet ulottuvuudet Lue lisää >>

Ruokahävikin vähentäminen - Matsmart

Tiesitkö, että Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta jopa 120 – 160 miljoonaa kiloa, siis 20 – 25 kiloa henkilöä kohden. Ruokahävikin taustalla on muun muassa se, että tähteitä ei hyödynnetä ja parasta ennen -elintarvikkeita käsitellään usein kuin viimeisen käyttöpäivän tuotteita

Matsmart on ruotsalainen yritys, joka on erikoistunut myymään ruokatuotteita ja muita päivittäistavaroita alennettuun hintaan. Yritys perustettiin vuonna 2014 tavoitteenaan vähentää ruokahävikkiä ja tarjota kuluttajille mahdollisuus ostaa elintarvikkeita edullisesti lähinnä lähenevän vanhentumispäivän vuoksi.

 

Matsmart toimii verkkokaupan kautta ja ostaa tuotteita suurina erinä ruokateollisuudelta ja tavarantoimittajilta, jotka ovat ylijäämää tai lähellä vanhentumispäivää. Näitä tuotteita myydään sitten kuluttajille alennettuun hintaan. Matsmartin liiketoimintamalli on suunniteltu edistämään kestävää kulutusta ja vähentämään ruokahävikkiä, mikä on yksi yrityksen keskeisistä arvoista. Lue lisää Matsmartin omilta sivuilta.

Ruokahävikki

Ruokahävikkiä esiintyy monista eri syistä, ja se voi tapahtua eri vaiheissa ruokaketjua, alkaen maataloustuotannosta ja päättyen kuluttajien kotitalouksiin. Tässä on joitain yleisiä syitä ruokahävikille:

 

 1. Liiallinen tuotanto: Maataloustuotannossa tuotetaan usein enemmän ruokaa kuin kulutetaan. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että viljelijät haluavat varmistaa riittävän tarjonnan mahdollisten sääolosuhteiden vaihteluiden tai markkinakysynnän epävarmuuden vuoksi.

 2. Standardit ja kauneusvaatimukset: Kaupalliset standardit ruoan koosta, muodosta ja ulkonäöstä voivat johtaa hävikkiin, kun tuotteet, jotka eivät täytä tiettyjä vaatimuksia, hylätään. Kuluttajat saattavat ostaa vain täydellisen näköisiä hedelmiä ja vihanneksia, mikä lisää hävikkiä.

 3. Varastointi ja kuljetus: Hävikkiä voi syntyä varastoinnin ja kuljetuksen aikana. Esimerkiksi huonosti hoidetut varastointiolosuhteet tai pitkät kuljetusmatkat voivat aiheuttaa ruoan pilaantumista.

 4. Jalostus ja valmistus: Elintarvikkeiden jalostusvaiheessa tai valmistuksessa voi syntyä hävikkiä esimerkiksi tuotantoprosessin sivutuotteiden tai ylijäämämateriaalin muodossa.

 5. Vähittäismyynti: Kaupoissa ja ravintoloissa syntyy hävikkiä, kun tuotteet vanhenevat hyllyillä tai kun valmistetaan liikaa ruokaa, joka myöhemmin joudutaan heittämään pois.

 6. Kuluttajat: Kotitalouksissa ruokahävikki voi johtua liian suurista ostoksista, ruoan unohtamisesta jääkaappiin, päivämäärän vanhenemisesta tai ruoanlaittotaitojen puutteista.

Ruokahävikki on monimutkainen ongelma, ja sen vähentämiseen tarvitaan laaja-alaista yhteistyötä maatalouden, elintarviketeollisuuden, kaupan ja kuluttajien välillä. Kestävät tuotanto- ja kulutustottumukset, sekä tietoisuuden lisääminen ruokahävikin seurauksista, voivat auttaa pienentämään tätä yhteiskunnallista haastetta.

Ruokahävikkiä vastaan – Matsmart Lue lisää >>

Hiiligrilli vai kaasugrilli

Kevät lähestyy pikkuhiljaa ja sitä myötä grillikausi. Toki mikään ei estä talvellakaan grillaamista, mutta kesään se kuuluu monella ehdottomasti. Grillata voi monella tapaa ja valittavana on useita erilaisia grillejä. Hiili- ja kaasugrillit ovat yleisimmät grillityypit ja niillä on omat hyvät ja huonot puolensa. Valinta riippuu useista tekijöistä, kuten henkilökohtaisista mieltymyksistä, käytännöllisyydestä, makutottumuksista ja käytettävissä olevasta budjetista.

Tässä muutamia eroja näiden välillä ja kuten huomaamme osa näistä on ns. makuasioita, joista voi kiistellä, mutta ei ole yhtä oikeaa totuutta.

 

Hiiligrilli:

 • Maku: Hiiligrillillä  antaa ruoalle savuisen ja ns. perinteisen grillatun ruuan maun.

 • Lämpötilan säätö: Hiiligrillin lämpötilaa voi säätää siirtämällä hiilten sijoittelua. Se vaatii kuitenkin kokemusta ja harjoittelua saavuttaakseen tarkan lämpötilan.

 • Käyttö:

  • Hiiligrillin käyttö voi viedä enemmän aikaa alkuvalmisteluihin (hiilien sytytys ja odottelu, kunnes ne ovat kunnolla kuumia).
  • Puhdistus voi olla hieman vaativampaa hiilen jäänteiden vuoksi.
 • Maku: Hiiligrillaukseen liittyy perinteistä tunnelmaa ja monille grillareille se on harrastus.

 • Hinta: Hiiligrilleissä hintahaitari on suuri, löytyy edullisista retkigrilleistä kalliisiin kamadogrilleihin. 

Kaasugrilli:

 • Helppous: Kaasugrilli on yleensä nopeampi ja helpompi käyttää. Lämpötilan säätö on tarkempaa ja nopeampaa verrattuna hiiligrilliin.

 • Puhdistus: Kaasugrilli on yleensä helpompi puhdistaa, sillä siinä ei ole tuhkaa tai hiilijäämiä. Useimmat kaasugrillit ovat varustettu rasvankeräysjärjestelmällä, mikä helpottaa puhdistusta.

 • Käyttö: Kaasugrilli on käytännöllinen, kun tarvitaan nopeaa ruoanvalmistusta. Se on erityisen hyvä valinta arjen kiireessä.

 • Kustannukset: Kaasugrillit voivat olla aluksi kalliimpia hankintakustannuksiltaan, mutta niiden käyttökustannukset voivat olla alhaisemmat pitkällä aikavälillä.

 • Monipuolisuus: Useimmissa kaasugrilleissä on erillisiä polttimia, jotka mahdollistavat eri lämpötilojen ylläpidon samanaikaisesti. Tämä on kätevää, jos valmistat monimutkaisempia ruokia.

Lopullinen valinta riippuu siis omista mieltymyksistäsi, ruoanlaittotarpeistasi ja käyttötottumuksistasi. Joillekin tärkeää on perinteinen hiiligrillin tunnelma ja maku, kun taas toiset arvostavat kaasugrillin helppoutta ja nopeutta.

Hiiligrilli vai kaasugrilli Lue lisää >>

Mitä hiihtolomalla?

Hiihtolomat lähestyy ja suunnitelmat vielä tekemättä, tässä siis vinkkejä mitä tehdä ja mihin mennä. Osa vinkeistä poimittu suoraan matkanjärjestäjien sivuilta.

Mökkiloma hiihtokeskuksessa tai muualla Suomessa

Hiihtoloman yksi suosituimmista kohteista on joku pohjoisen Suomen hiihtokeskuksista ja majoitukset näistä on varattu usein hyvissä ajoin. Mutta edelleen voi löytyä esim. mökki lomalle ja mikäli hiihtokeskuksen läheisyys ei niin tärkeä on parempi mahdollisuus löytää vuokramökki. Mökkejä voit etsiä esim. täältä >>

 

Risteilylle Itämerelle

Talvilomalla laivoilta löytyy koko perheelle mieluisia tähtiesiintyjiä! Runsaasti viihdettä ja herkuttelua. Ripaus rentoutumista ja shoppailua, sekoitetaan kaikki keskenään ja nautitaan 19.2.-3.3.2024 välisenä aikana. Lue lisää ja katso Matkapoikien hiihtoloman tarjoukset.

Hotellimatka Viroon

Viroon on helppo lähteä hotellilomalle lyhyelläkin varoitusajalla, majoitus vaihtoehtoja voit etsiä alla olevan lomakkeen avulla.

 

Mitä hiihtolomalla Lue lisää >>

Paljasjalkakengät

Paljasjalkakengät ovat rakenteeltaan kevyet ja pehmeät.  Kengät ovat leveämmät edestä, jolloin varpailla on tilaa levitä ja liikkua kengissä. Kengän ulkopohja on matala ja ohut, eikä paljasjalkakengissä ole korkoa kantapään kohdalla.

Paljasjalkakenkä on ohutpohjainen kenkä, joka suojaa jalkaa, mutta ei tue sitä. Kevytkengillä käveleminen tai juokseminen muistuttaa paljain jaloin liikkumista.

Paljasjalkakengät netistä Lue lisää >>